24 Mayıs 2014 Cumartesi

Windows 8′de başlat menüsü farklı olarak karşımıza geliyor. Artık bir başlat çubuğumuz ve başlat butonumuz yok. Bu bölüm tamamen evrimleşerek, Modern bir arayüz haline getirildi. Bu arayüz sayesinde hem çok daha renkli bir kullanım hem de dokunmatik teknolojisinin keyfini çıkarabileceksiniz.
Windows Phone işletim sistemi ile akıllı cihazlarda gördüğümüz bu arayüz, artık masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarımızda da karşımıza gelecek. Dokunmatik arayüzü sayesinde yakın bir gelecekte, tüm dizüstü ve masaüstü bilgisayarların da dokunmatik destekli ekranlar haline gelebileceklerini tahmin ediyorum.
Windows 8′i dokunmatik olarak denemenizi tavsiye ederim! Farklı bir deneyim, bambaşka bir keyif!
Bu arayüz içerisine kullanılan uygulamalar, Microsoft Store isimli Microsoft mağazasından indirilebilmekte. Aynı zamanda bilgisayarınıza kurduğunuz tüm programların kısayollarını, masaüstünüze kısayol oluşturur gibi bu arayüz içerisine ekleyebiliyorsunuz. Arayüz bambaşka bir bakış açısı sunduğu için ilk başlarda birazcık zor gelebilir.
“Ya da benim dokunmatik ekranım yok!” şeklinde tepki verebilirsiniz. Her ne kadar dokunmatik bir kullanım üzerinde tasarlansa dahi, fare kullanımı için de düşünüldüğünün altını çizmek isterim.

İlk başlarda fare ile bu arayüzü kullanmak, biraz zor gelebilir. Fakat püf noktalarını öğrendiğiniz zaman hiç de sıkıntı çekmeyeceğiniz aşikar. Ekranın sol üst köşe üzerine faremizi getirip, beklediğiniz takdirde, Windows arayüzü içerisinden açmış olduğunuz ve arka planda çalışan uygulamaları görebiliyorsunuz.
Ekranın sol üst köşesine farenizi getirdiğinizde en son açmış olduğunuz aplikasyonun ufak pencere ile görüntüsü açılıyor. Bu kısımda sol tıklama yaparsanız bu uygulamaya geçiş yapabiliyorsunuz. Modern arayüzü bir nevi farklı bir masaüstü (desktop) deneyimi gibi düşünebilirsiniz. Bu arayüz içerisinde açtığınız tüm uygulamalar sol üst köşede sizi bekliyor…

Sol üst köşeye gelip faremizi aşağı doğru çekersek, açık olan tüm uygulamalarımızı küçük pencereler alt alta sol kenarda bir görev çubuğu edası ile diziliyor. Bu kısım üzerinden farenizi çektiğinizde kendini gizlemeye alıyor. Windows arayüzü içerisinde açtığınız tüm uygulamaların bir kapat butonu yok. Bu uygulamaları kapatmak için yine sol üst kenarı kullanabiliriz.
Ekranımızın sol üst köşesine faremizi getirdiğimizde küçük pencere ile en son uygulamamız karşımıza gelir. Fareyi aşağı doğru ekranın sol kenarına dayalı olarak çekersek, Windows arayüzü üzerinde açık olan tüm aplikasyonlar küçük pencereler halinde gözükecektir. Bu pencereler üzerine gelip, faremizin sağ tuşu ile tıklarsak, kapat sekmesini görebilirsiniz.
Bu sayede arka planda açık Modern arayüz uygulamalarını da kapatabiliyoruz. Kapat sekmesinin hemen alt kısmında “sağa yerleştir” ve “sola yerleştir” olarak iki özellik daha göreceksiniz. Herhangi bir modern arayüz uygulamasını yine bu bölümde sağa yerleştir ya da sola yerleştir sekmelerini seçerseniz, ekranınızın sağ veya sol tarafına bu uygulama yerleşecektir.
Yine aynı şekilde ekranımızın sol üst köşesine faremizle gelip, açılan küçük pencereyi tutup, ekranımızın sağına ya da soluna taşıyabiliriz. Tweetro gibi Microsoft Store uygulamaları ekranımızın sol veya sağ köşesinde keyifli deneyimler sağlayabiliyor. Ekranın sağına soluna sürükleyebildiğimiz gibi yine ekranın sağında ya da solundaki bir Modern arayüz uygulamasını, faremizle tutarak ekranımızın ortasında aşağı doğru bırakırsak, uygulamanız ekran kenarından kalkacak ve kapatılacaktır. (Arka planda çalışmaz)

O da ne? Başlat butunu yok :) Windows ilk kurulduğunda vereceğiniz ilk tepkinin bu olacağına eminim. Hele ki ilk olarak sizi Windows 8′in Modern arayüzü karşılayacağı ve bu arayüzde hiçbir uygulama veya program olmayacağı için “Masaüstüm nerede?”“Başlat nerede” şeklinde tepki verebilirsiniz.
Endişelenmeyin…
Sol alt köşeye faremizi getirip birazcık beklersek, başlangıç yani eski başlat çubuğumuzun evrimleşmiş Windows 8 halini küçük pencere olarak görebilirsiniz. Ekranımızın sol alt köşesindeki küçük “Başlangıç” penceresine tıkladığınızda bilgisayarımızı ilk açtığımızda karşımıza gelen Modern arayüzüne geçiş yapacaktır. Modern arayüzümüz içerisinde de aynı şekilde sol alt köşeye faremizi çekersek, masaüstünün küçük bir penceresi gelecektir. Tıkladığımızda masaüstünüze dönebilirsiniz.
Not: Windows 8 ilk açıldığında karşınıza gelen Modern arayüzünden çıkıp, masaüstüne geçmek gibi bir panik durumu yaşayanlar! Modern arayüz içerisinde sol kısımdaki kutucuklar arasında “Masaüstü” kutucuğuna tıklayınız! Bazen panik durumları dikkatlice bakmadığınız için görülemeyebilir. “Don’t panic!” :)

Ekranımızın sağ alt veya sağ üst köşesine faremizle geldiğimiz zaman ekranın sağ kenarında bu sefer farklı bir araç çubuğu açılıyor. Bu kısımda arama, paylaşım, başlangıç, aygıtlar ve ayarlar menüleri gelmekte. Bu menüleri tek tek açıklamaya çalışalım.
Üst kısımdaki ara butonu sayesinde, Microsoft Store üzerinden kurduğunuz, ya da diğer standart yazılımlarınız arasında ve bilgisayar ayarları arasında arama yapar. Aynı zamanda bilgisayarınızdaki dosyalar içerisinde de arama yapabiliyor. Kısacası eski başlat çubuğundaki “ara/bul” özelliğinin Modern arayüzdeki hali diyebiliriz.
İpucu: Modern Arayüzümüz açık konumdayken hiçbir menüye girmeden klavyemizden “Paint” yazarsak otomatik olarak yine bu arama menüsünde arama yapacaktır. Örnek olarak; “Denetim Masası” yazarsanız, direk olarak denetim masasını bulur. Kolaylıkla açmanızı sağlar.
Paylaşım sekmesi; ise, modern arayüz üzerinde bir öğeyi paylaşmanız amaçlanmış. Özellikle de Microsoft Store içerisindeki uygulamalarınızı bu sekme ile paylaşabilirsiniz. (Paylaşıma destek verenler sadece)
Başlangıç sekmesi; hemen orta kısımda yer alıyor. Bu sekme sayesinde evrimleşen Modern arayüzümüze ulaşabilmekteyiz. Arayüz tamamen dokunmatik kullanımına elverişli gibi gözükse de farenizle rahat bir kullanım sağlayabiliyor. Faremizin üst tekerleği ile sağa sola, yukarı aşağı gibi dokunma, sürükleme hareketlerimizi kullanabiliyoruz. Aynı zamanda alt kısımda ve sağ kısımda çıkan scrool çubuğunu da faremizle kontrol edebilmek mümkün.
Aygıtlar sekmesi; bu sekme üzerinde, bilgisayarınıza bağlayacağınız, yazıcı, telefon, kamera gibi birçok aygıt yer alıyor. Eğer bir aygıt bağlı değilse boş olarak gözükebilir.
Örnek olarak ikinci bir monitör kullanıyorsanız, bu sekme üzerinde “ikinci monitör” menüsünü seçerek, monitörü çoğalt, genişlet, yalnızca ikinci ekran gibi ayarlarına ulaşabilmekteyiz. Hem daha kolay, hem de rahat bir kullanım için Microsoft’a teşekkür etmek gerek…
Ayarlar sekmesi; bu sekme ana ekran üzerindeyken, evrimleşen Modern arayüzün ana ayarlarını açmaktadır. Denetim masası, kişiselleştirme gibi ayarları bu menü altında bulabilirsiniz. Kişiselleştirme menüsü üzerinden Modern arayüzümüzün ayarlarını kolaylıkla yapabiliyoruz.
Dikkatinizi çekmek istediğim önemli bir püf noktası da, eğer bir uygulama açar ve bu menüye gelirseniz karşınızda açık olan uygulamanın ayarlarına ulaşabilmeniz mümkün olmakta!
Örnek olarak TweetRo uygulaması açıkken faremizi sağ alt ya da sağ üst köşeye götürüp, ayarlar sekmesine geçiş yaparsak, TweetRo uygulamasının hesap ayarlarına ve izinlerini yönetebiliyoruz. Kısacası ekranda hangi uygulama açık ise onun ayarlarına rahatlıkla ulaşabilmek mümkün kılınmış!

Windows 8 kuran ve ilk defa Modern arayüzle karşılaşanların “En popüler sorulardan biri haline gelebilir.” Ayarlar menüsünü açtığımız zaman, (yani faremizi ekranımızın sağ üst ya da sağ alt kısmına getirdiğimizde açılan menü üzerinde ayarlar sekmesine tıkladığımızda) Wlan, Ses, Parlaklık, Bildirimler, Güç ve Klavye butonlarını hemen alt bölümde görülmekte.
Bu ayarlara rahatlıkla ulaşabildiğimiz gibi Güç menüsü tıklandığı zaman Uyku, Bilgisayarı Kapat ve Kilitle şeklinde işlevlerimiz karşımıza çıkıyor.
Kısacası, dokunmatik de olsa fare ile de olsa rahat, kolay bir kullanım sağlanmış. Aynı zamanda Microsoft, Windows 8 işletim sistemi ile köşe kapmaca oynadığımızı söyleyebilirim…
Unutmadan ufak bir not; Evrimleşen, Modern Arayüzümüzü kapatıp, alışılagelmiş Windows start menüye ulaşmak isterseniz kusura bakmayın. Artık geri dönüş yok. Özellikle de böyle bir arayışa girmek vakit kaybından öteye geçmeyecektir. Alışılagelmiş Windows Start Menü artık tarihin tozlu disklerinde bozulmaya yüz tutan sektörler arasında kalacak…
Yeni arayüz gerçekten de kullanışlı, rahat ve kolay düşünülmüş. Hadi biraz köşe kapmaca oynayalım. Kısa bir süre sonra (2-3 gün) alışacağınıza ve vazgeçemeyeceğinize eminim!

0 yorum:

Yorum Gönder